Gruszka a odchudzanie – niskokaloryczna słodycz

Badania nad wpływem gruszek w procesie odchudzenia w latach 2001-2010 zostały przeanalizowane przez grupę naukowców z Louisina State University, z obserwacji wynika, że osoby, które jedzą jedną gruszkę dziennie, są o 35% mniej zagrożone ryzykiem nadwagi.

Gruszka a odchudzanie

Gruszki mają aż 84% wody, są lekkostrawne, wpływają pozytywnie na prace jelit, pobudzają proces trawienia i nie obciążają wątroby.
Ponadto gruszki zawierają bardzo dużo cennego błonnika, który pęcznieje w kontakcie z wodą, wypełniając żołądek i niwelując uczucie głodu w efekcie, zapobiegając napadom głodu i objadaniu się. Jedna średnia gruszka zawiera aż 24% dziennego zapotrzebowania na błonnik, najwięcej zawiera skórka – dlatego nie zaleca się obierania gruszek.
Kolejną zaletą jest bogactwo witamin i minerałów, między innymi dużo witaminy C, magnezu, miedzi, potasu, kwasu foliowego, titaminy, ryboflawiny. Jedzenie gruszek przy tak korzystnych składnikach odżywczych również bardzo korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i reguluje zawartość cholesterolu w organizmie znacząco go obniżając.

Obawy wielu osób budzi fakt, że gruszka zawiera dużo cukrów. Jest to fruktoza, która jednak jest o wiele wolniej przyswajana przez organizm niż glukoza. Posiada również niski indeks glikemiczny,  dzięki czemu nie podnosi gwałtownie poziomu insuliny we krwi i jest zalecana dla cukrzyków.
Niskokaloryczność jest kolejną rzeczą, która przemawia na korzyść włączenia gruszek do swojej diety, posiada 57 kcal na 100 g.

Owoce mają działanie moczopędne, dzięki temu pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Znika problem obrzęków na twarzy i nogach, a skóra znacznie się poprawia i staje się bardziej napięta.

Jak jeść gruszkę?

Najprostszym sposobem jest oczywiście jedzenie jej na surowo, ale warto również spróbować innych wariantów, które z pewnością urozmaicą dietę.

Osoby, które mają problemy z odmówieniem sobie słodyczy, a dieta bezcukrowa jest szokiem dla organizmu, powinny mieć pod ręką suszone gruszki, które są słodką przekąską w trudnych chwilach. Suszone gruszki również świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub jako słodki element owsianki śniadaniowej.

Kiedy jednak jest więcej czasu, można rozpieścić się pieczoną gruszka z dodatkiem orzechów włoskich polanych miodem. Ze względu na kaloryczność trzeba jednak uważać, by ta słodka przekąska nie była spożywana w dużych ilościach i zbyt często.

W pośpiechu można ze sobą zabierać gruszkę jako świeżo wyciśnięty sok lub smoothie. Gruszka pięknie się łączy z bananami, jabłkami, szpinakiem, dynią czy kiwi.

Redakcja smoczajama.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *